لحظه تحویل سال که لحظه اول برج حمل نیز نامیده می‌شود، و در گاه‌ شمارهای هجری خورشیدی، لحظه آغاز تحویل سال و تعیین کننده نخستین روز از ماه فروردین بوده و آنرا هرمز روز یا اورمزد روز نامیده و جشن عید نوروز را برگزار می کنند.چنانچه آغاز سال جدید، قبل از ظهر و در نیمه اول شبانه روز تحویل شود ، همانروز نوروز است و اول برج شروع می شود.و در صورتیکه تحویل سال بعد از ظهر باشد، فردای آن روز، نوروز است. معمولا نوروز شمسی در تقویم میلادی با یکی از روزهای ۲۰ ، ۲۱ یا ۲۲ مارس مطابقت دارد. در کشورهایی مانند ایران و افغانستان که گاه‌ شماری هجری خورشیدی استفاده می شود، نوروز، روز آغاز سال نو است. ولی در کشورهای آسیای میانه و قفقاز، تقویم میلادی متداول است و نوروز به عنوان آغاز فصل بهار جشن گرفته می‌شود و روز آغاز سال محسوب نمی‌شود. حال بهتر است کمی اطلاعات درباره تقویم هجری شمسی در اختیارتان قرار دهیم ..

درباره تقویم هجری شمسی بدانید!!
تقویمی که امروز از آن استفاده می‌کنیم، برخلاف تصور عموم، قدمت هزار و سیصد و نود ساله ندارد، بلکه در همین دو قرن اخیر تدوین شده است. !!
اولین بار عبارت « هجری شمسی» در تقویم رسمی سال 4-1303 هجری قمری آمد. این تقویم را که عبدالغفارخان نجم الدوله ( 1259 - 1326 ق) استخراج کرده بود برای اولین بار عبارت سال هجری شمسی 1265  در بالای صفحات آن  به چشم می آید. از ان پس  عبدالغفارخان در سالهای بعد و در تقویم های آن روزگار که به صورت دفترچه ای منتشر می شد، ستون جدیدی برای روزها و دوازده برج حَمَل، ثور، ... ، به طور مرتب درج می کرد و بدین ترتیب عبدالغفارخان برای نخستین بار تقویمی را اختراع و ابداع کرد که امروزه به نام «تقویم هجری شمسی بُرجی» معروف شده است. تا قبل از این تاریخ، تقویمی که اساس آن شمسی و مبداء آن هجرت حضرت محمد(ص) از مکّه به مدینه باشد، در ایران رایج نبوده است.
اول بهار سال شمسی ،مبدا تقویم هجری شمسی بُرجی، است که در آن هجرت حضرت محمد(ص) از مکّه به مدینه اتفاق افتاده است. این مبداء مطابق با روز جمعه 19 مارس 622 میلادی(یولیانی) است. آغاز یا لحظه تحویل سال، (لحظه عبور مرکز خورشید از نقطة اعتدال بهاری نیمکره شمالی) دقیقاً با محاسبات نجومی تعیین می‌شود. به همین دلیل، اولین روز سال همیشه بر روز اول بهار منطبق است. این سال از لحاظ استفاده در زندگی روزمره، شامل 365 شبانه‌روز . نام ماههای این تقویم یا همان نام برج های تقویم ، به ترتیب همنام با دوازده صورت فلکی قدیمی منطقه‌البروج است. تعداد شبانه‌روز هر برج برابر با مدت حرکت مرکز خورشید در همان برج که به علت حرکت ظاهری غیریکنواخت مرکز خورشید روی مدارش از 29 تا 32 شبانه‌روز تغییر می‌کند. در ضمن این امکان وجود داشت که تعداد شبانه‌روز‌‌های هر یک از بروج از سالی به سال دیگر تغییر کند. سال کبیسه نیز هر چهار و گاهی هر پنج سال یکبار اتفاق می‌افتد.

لحظه تحویل سال 1403
زمان تحویل سال 1403 :  ساعت 06:36 بامداد(ساعت شش و سی و شش دقیقه بامداد)
روز تحویل سال 1403 : (چهارشنبه1403/1/1) روز چهارشنبه اول فروردین ماه سال 1403
مطابق با :

9 رمضان 1445هجری قمری
20 مارس 2024 میلادی

سال 1402 سال چه حیوانی است ؟
تقسیم دوازده تایی فقط اختصاص به ماه های سال ندارد، بلکه چینی ها و اصولا اهل نجوم و تنجیم هم سال ها را به دوره های دوازده تایی تقسیم می کنند که هر کدام را با نماد یک حیوان مشخص می کنند: مثل : موش، گاو، ببر، گربه ( از نظر مصری ها خرگوش )، اژدها، مار، اسب، بز، میمون، خروس، سگ و خوک. تقسیم بندی اینکه هرسال به نام چه حیوانی است بر اساس طالع بینی چینی صورت می گیرد.
معمولا اکثر تولید کنندگان تقویم و سررسید در طراحی صفحات اول تقویم و سررسید خود از نماد آن سال استفاده می کنند. به همین دلیل باید بدانیم که هر سال به نام چه حیوانی است و اساس نام گذاری آن چگونه است. حتما تا حالا دیدید و شنیدید که هر سال را به یک حیوانی نسبت میدهند و با توجه به خصوصیات حیوان سال ها ، خصوصیات و طالع بینی متولدین سالهای مختلف را با توجه به حیوان سال تولدشان ارائه می دهند.
                                    حیوان سال 1403 خرگوش می باشد.